Valolinnan vastaanottokeskuksen johtajan pienessä työhuoneessa on lämmin tunnelma, kun Union Plaanin puheenjohtaja, vastaanottokeskuksen johtaja, tulkki ja irakilainen turvapaikanhakija selvittelevät sopimuskuvioita.

Heinolalaisen Union Plaanin harjoituksissa on käynyt talven aikana useita turvapaikanhakijoita. Nyt yksi heistä on liittymässä joukkueeseen. Plaanin puheenjohtaja Antti Heikkinen on tyytyväinen, sillä Ali Reaad laittaa nimensä sopimuspaperiin ja nostaa Union Plaanin kaulahuivin harteilleen. Reaad on juuri se pelaaja, jolta Heikkinen ja koko joukkue odottaa paljon.

Reaadille jalkapallo ei ole vain kiva harrastus.

– Millä sarjatasolla pelaamisesta saa rahaa?, Reaad kysyy.

Heikkinen selittää tulkin välityksellä, että Suomessa jalkapalloilijoille maksetaan käytännössä vain kahdella korkeimmalla sarjatasolla. Kuutosdivarista taipaleensa aloittanut Plaani on noussut kummallakin pelaamallaan kaudella, joten ensi kesänä Heinolassa pelataan nelosdivaria, mikä on Suomen viidenneksi korkein sarjataso. Tästä Reaad aikoo ponnistaa kohti ammattilaisuutta, sillä hänellä ei ole muuta ammattia. Tie on pitkä, mutta ei mahdoton.

22-vuotias Reaad on kotoisin Bagdadista köyhistä oloista. Hän aloitti jalkapallon pihapeleissä viisivuotiaana. Reaad pelasi jalkapalloa aina ja kaikkialla. 12-vuotiaana hänet otettiin mukaan joukkueeseen. Nuori jalkapalloilija nousi yhä isompiin seuroihin ja lopulta hän kipusi aina Irakin nuorisomaajoukkueeseen saakka.

Viime syksynä tilanne Bagdadissa kävi Reaadille mahdottomaksi ja hän päätti lähteä hakemaan uutta elämää jostain muualta.

– Sota ahdisti ja minulle tuli ongelmia shiiamuslimien kanssa, sillä en halunnut mukaan armeijaan tai sissitoimintaan. Sen vuoksi jouduin hengenvaaraan ja päätin lähteä etsimään turvapaikkaa.

Viime syksynä Reaad päätyi pitkällä matkallaan Heinolaan Valolinnan vastaanottokeskukseen. Hänen turvapaikkahakemustaan ei ole vielä käsitelty, eikä edes poliisikuulustelua sen suhteen ole tehty.

– Helpottaisi, jos pääsisin edes sen hoitamaan.

Reaad pääsi viime vuoden puolella mukaan Plaanin harjoituksiin, mikä oli ikänsä jalkapalloa pelanneelle helpotus. Toistaiseksi Plaanin harjoituksissa on tehty paljon oheisharjoitteita. Juoksutreenit pakkasessa ja jäähallin portaissa ovat olleet Reaadille uusi kokemus, mutta treeni on maistunut.

– Meinasin jo vähän laiskistua, mutta kun pääsin mukaan harjoituksiin tuli heti hyvä ja rentoutunut olo. En ollut ikinä nähnyt lunta, joten oli vähän outoa juosta ulkona, mutta siihen tottui.

Joukkueeseen liittyminen helpottaa täysin vieraaseen kulttuuriin ja ympäristöön sopeutumisessa.

– Harjoituksissa katson muista mallia ja teen perässä. Haluan oppia Suomen kieltä, sillä on ahdistavaa, kun en ymmärrä, mitä muut puhuvat. Kuuntelen suomalaisia ja opin sanan sieltä ja toisen täältä. Jalkapallon avulla voin tutustua ihmisiin, oppia kieltä ja saada kavereita, Reaad sanoo tulkin välityksellä.

Jalkapallo merkitsee Reaadille paljon. Hän katsoo pelejä päivittäin puhelimensa näytöltä. Varsinkin irakilainen, espanjalainen ja englantilainen jalkapallo kiinnostaa, mutta kaikki muukin käy, kunhan se on vain jalkapalloa.

– Jalkapallo on minulle elämä, tulevaisuus ja ammatti. Toivottavasti voin vielä elättää sillä itseni.

Nyt Reaadilla on pelipaikka Suomessa, vaikka portaita on vielä kivuttavana kohti ammattilaisuutta.

– Nyt jotain valoa on näkyvissä, kun ovi on auki, vaikka vain pienesti. Haluan ylöspäin askel kerrallaan. Toivon, että koko Suomi kuulee vielä minusta jalkapalloilijana. Kaikista eniten haluaisin tehdä vielä joskus tehdä maalin Suomen puolesta.

kainalojuttu:

Vaikka kielimuuri on korkea, on Ali Reaadin sopeutuminen Union Plaaniin käynyt kivuttomasti. Kuumana käynyt turvapaikanhakijakeskustelu ei ole vaikuttanut Plaanin pelaajavalintoihin.

– Jos tämän tasoisia pelimiehiä tulee Heinolaan, niin on aivan sama mistä maasta he tulevat. Ali asuu Heinolassa, joten joukkueen heinolalaisuuskaan ei tästä heikkene. Nämä kaverit ovat niin kohteliaita ja hyviä pelaajia, että mitään ongelmia ei ole ollut. Varsinkin Alin taidot ovat tehneet sellaisen vaikutuksen, että hän on jo ansainnut joukkuekavereidensa arvostuksen. Ja tietenkin haluamme myös auttaa Alia urallaan eteenpäin, Plaanin puheenjohtaja Antti Heikkinen sanoo.

Raeedin pallonkäsittelytaito ei ole jäänyt huomaamatta Plaanin saliharjoituksissa. Heikkinen odottaa jo innolla näkevänsä Reaadin isolla kentällä, missä hän saa enemmän tilaa. Raeed kertoo olevansa parhaimmillaan keskikentällä, mutta sanoo, että valmentaja päättää pelipaikoista.

Plaani pelaa kauden ensimmäisen harjoitusottelunsa Vierumäellä 20. maaliskuuta kello 15.30 Järvelän Jäppärää vastaan. Seuraavana viikonloppuna vuorossa on jo ensimmäisen kierroksen ottelu Regions´ Cupissa, joten Reaad ja kumppanit pääsevät pian tositoimiin.

Teksti: Janne Pussila (muokattu 11.03.2016)

Categories: Yleinen