Neloseen kaudeksi 2016 noussut Union Plaani pelaa Kaakkois-Suomen piirin lohkossa, joka on sarjatasoon nähden varsin tasokas. Yhdeksän joukkueen lohko pelataan kaksinkertaisena sarjana, jolloin jokaiselle joukkueelle kertyy kaikkiaan 16 ottelua. Sarjan voittaja nousee kolmoseen kaudeksi 2017 Sarjan 9 sijoittunut putoaa vitoseen kaudeksi 2017.

Uusi sarjataso ja uudet tuttavuudet. Tuleva kausi liikuttaa Plaanin bussia vahvasti eteläistä Savoa ja Karjalaa pitkin. Oman pikantin höysteensä tuo loviisalainen FC Atomit, jolle on tiedossa pitkiä vierasvaelluksia. Sarjan kiistämätön ja liki ylivertainen voittajasuosikki tulee olemaan mikkeliläinen FC-84. Kahdella edelliskaudella Plaani eteni voitosta voittoon, mutta nyt vastaan asettuu kovia ja ylemmällä sarjatasolla rutinoituneita joukkueita. Tässä pieni katsaus Plaanin tulevan kauden vastustajiin.

Kuten hyvin tiedetään, löytyy Union Plaanilta Kaakkois-Suomen piirin alueen parhaat fanit, joita on totuttu näkemään yllättävän runsaslukuisina myös vieraskentillä. Omilla kyydeillä reissaavien fanien iloksi olemme koonneet myös joitakin matkavinkkejä.

Simpeleen Urheilijat – Taisteleva karpaasilauma

Kaukana ovat ajat, jolloin Simpeleen kuuluisin futari, maajoukkueen maalivahti Jesse Joronen, toi varmuutta Piskuisen kyläjoukkueen takalinjoille kolmosessa. Sarjataso on vaihtunut neloseen ja viime kaudella joukkue sijoittui sarjassa toiseksi viimeiseksi, eli kuudenneksi. Taakse jäi vain PaPe ja sarjasta suljettu KAJO.

Harjoituskaudella hiljaiseloa pitänyt joukkue koostunee tälläkin kaudella edelleen rivissä olevista vanhoista korkeampaakin sarjatasoa nähneista pelimiehistä, joista osa toimii nykyään toinen jalka valmennuksen puolella, sekä selvästi nuorentuneesta ikäpolvesta, joille ainakin mentoreita joukkueesta löytyy.

Simpeleen tavaramerkkinä on aina ollut kova yrittäminen, äijämäisyys ja yleisön kova tuki kylän joukkueelle. Simpele ei ole monelle mieluinen paikka pelata jo pelimatkan pituuden takia (Ainakin Heinolasta päin katsottuna). Vastustajien huollon on syytä varata riittävästi mukaan muutakin kylmää kuin juomaa, sillä jääpusseille on aina ottelun jälkeen varmasti kysyntää.

Arvio: Tappelee kynsin hampain nelosessa säilymisestä tulevalla kaudella.

Futisturistin matkailuvinkit, Simpele:

Onks hää Marja-Liisaa nähny? Simpeleen suksi maailmankartalle Marja-Liisa Kirvesniemi. Ties vaikka kylillä suksiniekkaan törmäisi… Jalkapalloturistin kannattaa valmistautua otteluun keskustassa Ravintolan Sirpakan muutama vuosi sitten avatulla terassilla.

 

Ristiinan Pallo – Tiukkaa puolustusta ja vastaiskuja

Ri-Pa oli viime kaudelle nelosen keskikastia. Vuosi sitten preseasonilla Ri-Pa pieksi Plaanin suurinumeroisesti 9-0. Harjoitusotteluita Ri-Pa on pelannut paljon Savon joukkueita vastaan. Ristiinalaiset puolustavat tiukkaan ja kyttäävät sitä kautta vastahyökkäyksiä laitojen kautta.

Pari kertaa viikossa Mikkelin tekonurmella treenaava Ri-Pa voi hyvinkin olla kauden yllättäjä. Viime kaudella viidenneksi sijoittunut joukkue on pelannut hyvää harjoituskautta voittaen sarjaa ylempänä pelaavia joukkueita.

Vuoden kokeneempi nuori joukkue muutamalla Mikkelin seuroissa meritoituneella pelaajalla on tapansa mukaan liikkuva ja töitä tekevä joukkue, joka on tänä vuonna myös ehkä astetta tasaisempi. Ri-Pan kauden menestys nousee tai kaatuu joukkueen yhtenäiseen puolustus- ja hyökkäyspeliin, mutta edellisvuoden sijoitukseen on täydet mahdollisuudet.

Arvio: Lähtökohtaisesti alempaa keskikastia, mutta yllätyspotentiaalia piisaa. Ri-Pa tehnyt tälle kaudelle farmisopimuksen 6-divariseura Mäntyharjun Jäntevän kanssa, mikä kertoo laajasta ringistä ja vankistaa mustan hevosen asemaa entisestään.

Futisturistin matkailuvinkit, Ristiina:

Tässä kylässä on vain yksi seriffi ja se on, Kebab Pizzeria Serif. Osan peleistään Ri-Pa pelaa tosin Mikkelissä Urpolan kentällä, joten heinolalaisturisti täyttää vatsansa 5-tien varrella Hietasen kohdalla sijaitsevassa Sepän Kievarissa. Suosittu, mutta ei niin ruuhkainen hippien huoltopiste ihmisille ja ajoneuvoille.

 

Mikkeli: FC-84 – Ylivoimainen voittajasuosikki

Sarjan voittajasuosikki numero uuno. Oli viime kaudella IV-divarissa lähes pitelemätön. 18 ottelusta vain kaksi tappiota ja neljä tasuria. 40 pisteellä selvä ykkönen, mutta kieltäytyi muiden kiusaksi jälleen sarjanoususta.

Joukkue on voittanut sarjan kaksi vuotta putkeen ja yhtä monta kertaa kieltäytynyt noususta. Jos kilpasarjaan lähtee mukaan, miksi ei kunnioita kilpailua ja kilpakumppaneita?

Lähes jokaiselta pelimannelta löytyy kokemusta 1-2 Divarista. Hyökkääjistä Jonne Ikonen takoo käsittämättömiä maalimääriä kaudesta toiseen. Muutama vuosi takaperin 6-divarissa Ikonen heilutti verkkoja kauden mittaan yli 50 kertaa.

Joitakin vanhoja pelaajia on poistunut joukkueen keskuudesta, mutta tilalle on saatu kovia paikkaajia MP:stä. Mikkelin Päämajan nurkkapöydässä seura on solminut yhteistyösopimuksen SavUn kanssa, joka mahdollistaa pelaajien liikkumisen seurojen välillä, mutta pelaajaliikenne FC-84 suuntaan voi olla hyvin niukkaa Savun oman tilanteen vuoksi.

Seura perustettiin vuonna 2011 vanhentuneiden vuonna 1984 syntyneiden junioreiden ympärille, josta nimi FC-84 ytimekkäästi kertoo. Joukkue aloitti 2012 kutosdivarista nousten kahdessa kaudessa ilman pistemenetyksiä neloseen asti, jonka se on voittanut nyt kahdesti putkeen.

Kaveriporukan jäähdyttelyseura on kovaa vauhtia muuttumassa joukkueeksi, jossa talvi kulutetaan muuhunkin kuin kaljanjuontiin. Pari kertaa viikossa treenannut joukkue on kovemmassa kunnossa kuin edellisinä kausina ja ryhmään on tullut lisää osaamista liigakokemusta omaavan Miikka Oinosen ja ykköstä viimekaudella pelanneiden MP:n profiilipelaajien kautta.

Joukkue on tänä vuonna entistä tasokkaampi ja selvä ennakkosuosikki sarjan voittajaksi. Perinteisessä futiskaupunki Mikkelissä jalkapallo on verissä, joten tasoa ja leveyttä riittää useamman joukkueen tarpeisiin. Joukkue pelaa kotipelinsä legendaarisella Hänninkentällä.

Arvio: sijat 1-2

Futisturistin matkailuvinkit, Mikkeli:

Mikkeli, tuo jalkapallokannattajien pikku-Mekka. Pohjois-Savosta etelään päin mentäessä alkaa kieroin savolaisuus hälvetä. Mikkelistä löytyy jalkapalloturistille yhtä jos toista nähtävää.

Voitontansseja on mukava jäädä hummaamaan Ravintola Päämajaan Raatihuoneenkadun alkupäässä. Jos pelitapahtumien osalta jää jotain hampaankoloon on tapahtumia hyvä lähteä puimaan Jälkipeli Pub, Rock & Bar –kuppilaan, josta löytyy enemmän jalkapallohenkistä turinaseuraa. Jälkipeli löytyy osoitteesta Mikonkatu 5.

 

Kouvola Sudet/2 – Tasavahva farmisusi

Susien kakkosjoukkue on sarjan ainoa puhdas farmijoukkue. Nuori joukkue ei ole suupala kenellekään, vaikka ei ennakkoon kuulukaan sarjan kärkijoukkueisiin. Päivän kunnon tulee ratkaisemaan edustusjoukkueen tarpeet.

Sudet/2 sijoittui viime kaudella kolmanneksi.  Ryhmä on pysynyt hyvin kasassa viime vuosina. Joukkuetta valmentaa Veikkausliigaa MYPAssa pelannut polveaan kuntouttava Toni Lindberg, eli penkin päästä löytyy tarpeeksi jalkapallotietämystä neloseen, mutta se, nähdäänkö Lindberg vielä myös ainakin Susien kakkosjoukkueen riveissä myös kentällä, selviää vasta suven kuluessa. ‘

Joukkueessa on laadukkaita nuoria, jotka ovat kokeilleet siipiään myös muissa Kouvolan alueen seuroissa menestyksekkäästi. Tulevalla kaudella joukkue ehkä kaipaisi ryhmään muutaman kokeneen pelaajan lisää, jotka kannattelisivat joukkuetta vaikeilla hetkillä pelin sisällä.

Arvio: tukevasti keskikastissa. Taitoa joukkueessa on riittävästi viiden sakkiin, mutta joukkue tullee tippumaan muutaman sijan viime kauteen nähden.

Futisturistin matkailuvinkit, Kouvola:

Kouvostoliiton jyhkeän betoniviidakon keskeltä löytyy kouvolalaisittain legendaarinen Old Tom –pubi. (Paikalliset tuntevat nimellä “Tomppa”) Kannattaa myös käydä siemaisemassa keskustan Amarillossa ne legendaariset aidot ja oikeat Apinapirtelö-drinkit. Vain Kouvolassa ne tehdään oikein.

 

Kulennoisten Pallo – Postimerkin kokoinen kotikenttä

Punkaharjulainen KuP pelasi viime kaudella kolmosessa. Kolmella voitolla ei kovassa sarjassa pitkälle pötkitty ja punkaharjulaiset joutuvat näin hakemaan vauhtia sarjaporrasta alempaa. Kaudella 2015 joukkue pelasi tasaisia kamppailuja tuloksellisesti lähes kaikkien vastustajien kanssa, mutta häviten pelejä liian usein maalin tai kahden erolla.

Joukkue on tasainen kuin pohjanmaan lakeudet niin hyvässä kuin pahassakin, vaikka eri puolella Suomea sijaitseekin. Joukkueesta puuttuu niin sanotut tähtipelaajat, mutta yhtenäisyydellään Kup on vaikea vastustaja tulevallakin kaudella mille tahansa porukalle.

Suhteellisen pieni kotikenttä pitää maalisarakkeet yleensä kohtuullisina, mutta pienen kentän metkut tuntevana KuP on vaarallinen erikoistilanteissa, joita ovat myös kentän kapeuden vuoksi sivurajaheitot.

Arvio: Saa vahvan kotiedun postimerkin kokoisesta kotikentästään.  KuP on hyvää nelosdivaritasoa, mutta materiaali ei riitä taistelemaan sarjavoitosta. Voi yltää sarjassa neljän joukkoon.

Futisturistin matkailuvinkit, Punkaharju:

Punkaharju on jo itsessään nähtävyys, mutta se ei vielä näin pitkälle reissanneen matkamiehen vatsaa lämmitä. Savonlinna kannattaa normaaliolosuhteissa kiertää mahdollisimman kaukaa ja nopeasti ohittaen. Savonlinnan torille on kuitenkin pysähdyttävä pakolliselle lörtsytauolle, sillä juuri täältä löytyvät ne maan parhaat liha ja omenalörtsyt.

Janon saa sammumaan poikkeamalla hieman reitiltä Savonlinnan keskustan ohittamisen jälkeen oikealle Moinsalmentielle ja kääntymällä liikenneympyrästä vasemmalle. Ja pian janoinen jalkapalloturisti löytyy itsensä Tuopin Paikka –nimisen janonsammutuspisteen terassilta.

 

Loviisa: Atomit – Vielä virtaa?

Onko parasta ennen päiväys viime kauden lohkoneloselta jo mennyt? Talvisin futsalia pelaava kokenut joukkue, joka tulee pelaamaan erittäin kapealla ringillä. Viime kaudella Atomit sijoittui seitsemän joukkueen nelosdivarilohkossa neljänneksi.

Kaudella 2016 vastaavanmoinen sijoitus tekee tiukkaa ja Loviisan keskusurheilukentältä moni joukkue tulee viemään pisteet mennessään. Vieraspeleihin jo pelkkä vaihtomiesten mukaan saaminen on kovan työn takana.

FC Atomit sijaitsee Uudellamaalla, mutta pelaa siitä huolimatta Kaakkois-Suomen piirissä. Pitkät vierasmatkat koettelevat kapeaa miehistöä toden teolla.

Seuran perustamiskuviot liittyvät vähemmän yllättäen Loviisan ydinvoimalaan, sen rahalliseen tukeen ja pelaajaresurssien hyödyntämiseen. Täkäläinen pallokeisari Kari Hagfors ei ollut paikalla kun atomi halkaistiin, mutta hänen päähänsä ajatus joukkueen nimestä pälkähti. Seura laitettiin vireille vuonna 1974 vain muutamaa päivää ennen vappumunkkien paistoa.

Arvio: sarjassa säilyminen työn ja tuskan takana.

Futisturistin matkailuvinkit, Loviisa:

Mitäpä olisi Loviisan reissu ilman selfiekuvaa ydinvoimalan edustalla nahkakuula kainalossa. Matkalla mainio pysähdyspaikka on reitin varrelle osuva Malmgårdin pienpanimo, jonka matkamyymälästä saa janojuomat matkaan. Loviisan torilla myydään suomenruotsalaisrannikon parhaat jätskitötteröt.

 

Lappeenranta: Virky – Plaanin klooni

Virkyllä ja Plaanilla on paljon samankaltaisuutta. Molemmat ovat nuoria seuroja, perustettu 2013 ja voittaneet näytöstyyliin niin kutos kuin vitosdivarinkin. Virkyn kunniaksi on mainittava kahden kauden jälkeen komeileva pyöreä nolla tappiosaldossa, kun taas Plaani joutui nöyrtymään Voikkaan Wembleyllä viimekaudella VoPpKille.

Lappeenrannan seudulta kerätty nuorehko, mutta korkeammiltakin sarjatasoilta kokemusta omaava joukkue liikuttaa palloa nopeasti ja pelaa sitä myös hyvin syvyyteen nopeille hyökkäyspään pelaajille. Viime kaudella vastustajilla oli vaikeaa pitää palloa pelin aikana hallussaan tai saada sitä edes riistettyä itselle ja joukkueen puolustus jäi koettelematta.

Virky on aloittanut hyvin myös kevään harjoituspelit pelaten tasaisia pelejä sarjaporrasta ylempänä olevia vastustajia vastaan. Myös taustojen suhteen Virkyssä tuntuu olevan Plaanimaista aloitteellisuutta ja vireyttä markkinointikentällä.

Joukkue voi olla kauden yllättäjä ja mahdollisuudet kolmen joukkoon ovat olemassa, jos pelit lähtevät sujumaan alusta asti hyvin. Urheilullinen joukkue ei ainakaan tule häviämään juoksukunnossa kenellekään, mutta miten kantti kestää, jos taivaan rantaan kertyy tummia pilviä eikä peli olekaan samanlaista ilotulitusta kuin viime kaudella?

Arvio: Erittäin rutinoitunut ja kovan pelaajarosterin omaava Virky kuuluu sarjan kärkijoukkueisiin. Kysymysmerkkinä ilmaan, kuinka ylimielinen ryhmä tulee kestämään kauden aikana tulevat tappiot?  Lappeenrannan “kukot” tulee kuulumaan sarjan top-4 joukkueisiin.

Futisturistin matkailuvinkit, Lappeenranta:

Lappeenrannassa ei jalkapallokatsomoon ole mitään asiaa ilman asianmukaisia eväitä. Sen verran kannattaa aikaa varata, että ehtii torilta Vedyn tai Atomin hakea. Ydinpommin polttoaineesta ei tällä kertaa ole kysymys, vaan eteläkarjalaisista perinneherkuista.

 

Lemi: Kotajärven Pallo – Mistä löytyisi maalivahti?

Viime kauden sarjakakkonen. Jäi vain viisi pistettä ykköspaikan vieneestä FC-84:sta. Kopa on tullut tutuksi kolmosen ja nelosen väliä seilaavana joukkueena.

Kopa on idyllinen kyläseura, joka on keikkunut viimevuodet sarjan kärkikamppailuissa mukana. Jäi viime kaudella vain viisi pistettä ykköspaikan vieneestä FC-84:sta. Joukkue on pysynyt viimekaudet hyvin kasassa, mutta ennakkoa tehdessä joukkue potee todellista maalivahtikriisiä, josta harjoituspelien tulokset 2-11 tappio Virkylle ja 0-10 Laappen JK:lle kertovat. Regions’ Cupissa kaatui kuitenkin samassa lohkossa pelaava KuP.

Vaikka erityisesti kotonaan vahvan joukkueen harjoituskausi ei ole tuloksellisesti ollut kovinkaan vahva, tuo vanhojen pelaajien herääminen talviuniltaan varmasti ryhtiä toimintaan. Kopan kotikenttä on postimerkin kokoinen laatikko pellon vieressä, jossa linjatuomarit väistelevät hevosia ja toisen päädyn kulmapotkuissa vauhtia haetaan nykyään pukuhuoneina toimivan vanhan kyläkoulun sisältä asti.

Fyysinen ja kokenut joukkue on armoton ja vahva pienillä ja perunapeltoa muistuttavilla keväisillä kentillä ja kesää kohti myös hyvässä kunnossa Tänä vuonna tahti ei kuitenkaan riitä kolmen joukkoon. Erikoisuutena on kentän laidalla oleva kaljabaari pelin aikana.

Arvio: Jos maalille ei saada Lemin ylpeyttä Staminaa, ei sarjasta tippuminenkaan ihme olisi.

Futisturistin matkailuvinkit, Kotajärvi:

Muistatteko vielä Spede Pasasen ja Simo Salmisen Raikulimaan? No, täältä se löytyy.. Tai löytyi… Raikulimaa oli Speden ja Salmisen humppalava ja viihdekeskittymä, jonka villeimmät hetket vietettiin jussina 1968.

Spede muun muassa haastoi yleisöä merimiespainiin tanssilavalla, Salmisen villitessä yleisöä trampoliinipompuillaan. Kohokohta oli tietenkin Salmisen pellehypyt Kotajärveen. Huvikeskuksesta on enää muistona Lemin Kuukanniemen sisääntuloväylä Raikulitie, josta voi räpsätä muistokseen vaikka valokuvan.

 

Entäs Union Plaani?

Kuinkas Plaani sitten pärjää? Mitkä ovat mahdollisuudet? Lähdetäänkö soitellen sotaan vai hiljaa huilua soitellen? Ei hätää. Se selviää myöhemmin ilmestyvässä kauden ennakkopaketin kakkososassa, jossa käsitellään, pohditaan ja analysoidaan PasiRautiaismaisen tarkasti Union Plaanin menestysmahdollisuuksia.

 

Categories: Yleinen